Herstel van de hormonenbalans

Hoe je hormonenbalans werkt  reflecteert meestal hoe je eigen gezondheid er aan toe is.

Stap voor stap maken we de puzzel van facetten die invloed hebben op je gezondheid en dus je hormonen.

ONZE BENADERING IS INTERESSANT WANNEER JE ÉCHT IETS AAN DE OORZAAK VAN HORMOONKLACHTEN WIL DOEN EN NAAR JE NATUURLIJKE CYCLUS WIL GAAN LEVEN.

Herken je je in volgende dingen:
• je raakt op sommige dagen niet uit bed en loopt de eerste uren als een zombie rond,
• je krijgt maar geen controle over al die acne,
• je haar is niet ontvet te krijgen, ook al was je het dagelijks,
• in de periode voor en tijdens je maandstonden ben je erg prikkelbaar, voel je je niet goed, heb je hoofdpijn,
• het comfortgevoel in je buik in soms ver te zoeken, en het lijkt wel of de ongemakken afhankelijk zijn van periodes in je cyclus.

Goed nieuws! Al deze symptomen zijn een teken dat er bepaalde organen overuren moeten draaien of het even niet meer trekken. Of er is een teken dat je niet meer zo goed in balans bent.
Nog meer goed nieuws: al deze symptomen kunnen verdwijnen.

Samen maken we de puzzel van hoe alles is ontstaan zodat je antwoord krijgt op waarom je lichaam zo gek doet, en je hier ook iets aan kunt gaan doen.

Velen onder ons zullen zich herkennen in volgend plaatje: je voelt je krachtiger worden en begint je draai te vinden in lichaam en geest. Maar tegelijk word je overstelpt alsof de halve wereld je nodig heeft. Kinderen, ouders, grootouders, vrienden, school, werk, … iedereen weet je wel te vinden en je bent verplicht je grenzen zeer duidelijk aan te geven als je niet overbevraagd wil worden. Hoe krijg je hier in godsnaam tijd voor jezelf?

Stel je jezelf wel eens de vragen: 

Waar leef je voor? Wat is je grootste doel en wat wil je bereiken in je leven?
Hoe kan je optimaal in je energie komen, zowel hormonaal, als mentaal sterk te staan en je op en top vrouw te voelen?
Wat is ‘het huis’ van je leven, welke kamers zijn groot en welke heel klein?

Hormoonbalans kunnen we ook doortrekken naar de menopauze, maar dit heeft dan weer andere uitdagingen:

Van alle (overgangs)fasen in het leven van een vrouw is de menopauze wel de meest intense. Waar je in alle voorgaande fasen (puberteit, zwangerschap, mid-life) mogelijks nog aan kon ontsnappen, word je tijdens de menopauze voor de voeten geworpen en ontkom je niet meer aan. Wanneer je hormonaal vooraf al niet in balans was, mag je zeker en vast rekenen op symptomen zoals nachtelijk zweten, warmte opwelling op ieder moment van de dag, je hoofd die het even niet meer weet en het bos door de bomen niet meer kan zien.

De klachten gaan vrij ver en komen bij een heel groot deel van de vrouwen voor, ook al wordt hier misschien niet veel over gesproken.

De fase van de menopauze betekent eigenlijk een overgang van zorgende/vrouwelijke naar actieve/mannelijke energie, of de ultieme balans tussen deze 2 energieën. Je lijf schreeuwt om tegelijk zorg/aandacht én activiteit om volledig te kunnen gaan doen wat je wil. Het vraagt er om dat je bij wijze van spreken boven jezelf springt en je nog krachtiger wordt dan ooit tevoren.

Vanuit de huidige geneeskunde worden hierbij meestal kunstmatige hormonen geadviseerd. Deze hebben zeker hun voordelen naar veroudering in het algemeen toe, maar eigenlijk zijn er heel wat (aanvullende) alternatiever die minder bekend zijn en die ervoor kunnen zorgen dat je minder nood hebt aan extra progesteron of oestrogenen zelf.

Er zijn bijvoorbeeld manieren om, zonder of met extra hormonen, je hormoongevoeligheid te verbeteren.
Hier is het met voeding, specifieke kruiden (en supplementen hiervan) met invloed op het hormonaal systeem, specifieke bewegingsmanieren (bvb yoga, tabata, nuchter bewegen, …), drink-, slaap- en psychologische adviezen (goede balans van het stress systeem) mogelijk om je weer in balans te krijgen. We dienen technieken aan om je stressbestendigheid te verhogen.

Ben je benieuwd wat dit voor jou kan betekenen. Boek dan een afspraak of bel me om te bespreken of dit iets voor jou is.

Menopauze?
Bij bijna iedereen is het mogelijk je hormonen vóór je te laten werken i.p.v. tegen je