KPNI

De klinische psycho-neuro-immunologie is een snelgroeiende wetenschap die de samenhang onderzoekt tussen onze psyche, ons immuunsysteem, onze hersenen en hormonen. Een onderdeel hiervan is de orthomoleculaire therapie: wat is de juiste voeding voor lichaam en geest.

De wetenschap van KPNI en orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het feit dat elk menselijk orgaan en elke afzonderlijke cel voortdurend communiceert met andere organen en cellen en elk mens als zodanig een ‘netwerk’ is van communicerende systemen. Daarnaast maakt de mens ook deel uit van een netwerk van sociale structuren die ook weer invloed hebben op ons volledig systeem.

De communicatie is van belang om goed te kunnen reageren op steeds veranderende omstandigheden. Gezondheid is afhankelijk van de mogelijkheid van het lichaam om te kunnen reageren op de veranderingen in de omgeving. Stress, slechte voeding, gifstoffen, te weinig slaap en verkeerde beweging/fysieke inspanning zijn omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid.

Klinische psycho-neuro-immunologie is een manier om te achterhalen wat er aan de hand is, welk werkingsmechanisme ontregeld is of net overactief wordt om ergens te gaan compenseren, hoe het lichaam als een geheel functioneert bij gezondheid en ziekte.

Intermittent fasting is een ‘interventie’ die dikwijls wordt ingezet om je lichaam beter te laten reguleren. Niet omdat we te veel eten anders, maar omdat dit meer energie ter beschikking stelt voor andere systemen, bijvoorbeeld om te ontgiften, ten voordele van ons brein, ten voordele van herstel van organen, … Je lichaam kom hierdoor ook in een ontstekingsvrije stand: ontstekingen kunnen hierdoor stilaan gaan verdwijnen.

Via de kennis uit de orthomoleculaire therapie kijken we of er tekorten (vitamines, mineralen, vetten, eiwitten, …) of verkeerde verhoudingen van voedingsstoffen zijn die aan de basis van een groot deel klachten kunnen liggen. Je dagelijks voedingspatroon, wat, hoe en wanneer je eet, is hierin een belangrijke pijler. Dit bekijken we bijna altijd omdat hier ongelofelijk veel winst op te behalen valt.

Andere interventies die dikwijls toegepast worden: specifieke doelgerichte ademhaling (niet te verwarren met relaxatie ademhalingsoefeningen), omgaan met hitte en koude, intermittent drinken, en zo verder. Naast fysieke prikkels werken we ook met technieken uit de psychologie (opstellingen, huis, visualisaties, solution focused brief therapy, …). We bekijken steeds je context rond je persoonlijkheid, en werken rond het versterken van je immuunsysteem en darm-hersen-as. Het toepassingsgebied van klinische psycho-neuro-immunologie is zodanig groot dat het bijna onmogelijk is op te sommen welke aandoeningen hiermee verholpen of ondersteund kunnen worden.

Om toch enkele te vermelden:

  • alle welvaartsziekten (hart, bloedvaten, ontstekingsziekten, …)
  •  allergieën, intoleranties,
  • verteringsklachten van baby tot volwassene (van mond tot … darm)
  • auto-immuunziekten (bechterew, reuma, ziekte van crohn, colitis ulcerosa, …)

"Problemen zijn kansen om te groeien"