Manuele therapie

Helen met de handen. Het is een zachte therapievorm die blokkades in het lichaam vrijmaakt. Manuele therapie geeft de mogelijkheid diep in de lichaamsstructuren te gaan voelen en gaan losmaken.

Ook bij vermoeidheidsklachten, langdurige (nek-, hoofd-, rug-)pijnen proberen we inzicht te geven op de factoren die hier invloed op hebben. We begeleiden je hoe je het beste uit jezelf terug naar boven kunt halen.

We maken gebruik van technieken uit de manuele therapie (waaronder ook manipulaties), myofasciale therapie (dry needling), therapie volgens methode Busquet, manuele neurotherapie, cranio-sacrale therapie, energetische drukpuntenmassage en reiki. Via kinesiologie (AK) zoeken we naar aangrijpingspunten.

Een extra woordje uitleg over de methode Busquet:

Als verdieping van de manuele therapie bekijken we het lichaam met eigen comforthouding en bewegingspatroon. Overspannen en te zwakke spieren worden geanalyseerd en behandeld d.m.v. spier- en bindweefseltechnieken, reëquilibratietechnieken en – oefeningen, maar ook neurale, viscerale en schedeltechnieken. Door de zachte aanpak laat deze behandelvorm toe ook baby’s te behandelen.

“A free body gives the openness to a free mind”
Lees even mee. Hieronder volgt een citaat van Clarissa Pinkola Estés uit de ontembare vrouw, een prachtige omschrijving wat manuele therapie en trauma heling via bindweefsel in essentie is.

“In systemen die zich bezighouden met de werking van het lichaam (…), gaat men er steevast van uit dat het lichaam zes zintuigen heeft, en niet vijf. Het lichaam gebruikt de huid en diepere bindweefselformaties en het vlees om alles vast te leggen wat eromheen gebeurt. (…) Het lichaam is, voor wie weet hoe ze het moeten lezen, een levend document van leven dat gegeven, leven dat genomen, leven dat tegemoet gezien en leven dat genezen is. Het wordt gewaardeerd om het duidelijke vermogen een onmiddellijke reactie te tonen, diep te voelen, en dingen vooruit te beseffen. Het lichaam is een meertalig wezen. Het spreekt door middel van zijn kleur en temperatuur – de blos van de herkenning, de gloed van de liefde, het asgrauw van de pijn, de warmte van de seksuele opwinding, de koude van de onverschilligheid. Het spreekt door middel van zijn constante kleine dans, soms zwaaiend, soms de kriebels hebbend, soms bevend. Het spreekt door middel van het opspringen van het hart, het dalen van de stemming, het inzinken van de geest en het rijzen van de hoop. Het lichaam heeft een geheugen, de botten hebben een geheugen, de gewrichten hebben een geheugen, zelfs de pink heeft een geheugen. Herinneringen zijn gevangen in beelden en gevoelens in de cellen zelf. Overal waar het vlees geknepen, gezongen of zelfs licht aangeraakt wordt, kan een herinnering als een stroom naar buiten vloeien, net als een spons die met water gevuld Is.”

 

Doorheen de jaren hebben we elk ons eigen manier van behandelen ontwikkeld. We geloven er steevast in dat aanraking met volledig aandacht enorm helend is voor het lichaam. Steeds moet blijken of er een “match” is, of je lichaam dit bij één van ons ook volledig kan toelaten. Hier wordt aandacht aan gegeven tijdens de sessies.

"A free body gives the openness to a free mind"